Genika pantws nai, giauto kai egw diafwnisa me to thema ithikis, suneidisis klp. Eimai pepeismeni oti enw, nai, den eimaste akoma sto idaniko epipedo, eimaste polu kalutera opws to vlepw egw toulaxiston apo o,ti kapote. Isws einai pragmatika thema tou gkrizou, tis wrimotitas klp gia ta opoia kai milisa, pou egw protimw polu perissotero apo o,ti ta "Xristianika didagmata" kai tin "ithiki tis mazas".
Kai gia tin plithwra gnwsewn, e oxi, den kseroume ta panta. Ston idio kairo tha anakalupsoume ontws kati pou tha mas allaksei ws anthrwpotita, pou tha mas kanei entupwsi ws anthrwpous, pou tha exei simasia. Isws kai se ligotero, alla kai pali. Thumamai ti ematha gia Multiple Sclerosis edw kai 4 xronia px, kai ti ematha autes tis meres, molis ligo kairo meta, oti exei kataferei i epistimi sto thema - kai emeina malakas, kai uparxoun akoma anapantita erwtimata. Kai i alli katafere, enw gennithike xwris MATIA, na DEI. E, de to vlepw me ton idio tropo, apla isws prepei na mathei siga siga i epomeni genia ton tropo na mporei na EPILEKSEI ti gnwsi pou zita o kathenas mes to swro gia ton eauto tou, ti tha exei simasia gia ton idio, kai na vrei to dromo tou mesa sta apeira nea pathways pou exoun anoiksei. Kai na vrei kai sugxronws tis dikes tou apoxrwseis tou gkri, enw palia itan apla ta pragmata (alla opws eipa, gia mena kathe allo para kalutera).
Oso gia to allo thema, tis "poiotitas" tis diaskedasis / texnis, e, ki ekei mas vlepw polu kalutera proswpika, kai se poiotita/epipedo kai se thematologia. Einai, opws eipe (nai, metaksu allwn pragmatwn pou isws prosevalan) o Melodios, "analoga to pou / ti tha koitakseis".
Auta pou exoun ksemeinei simera, oxi mono sto thema tou cinema px alla kai tis dimiourgias genikotera, eite 10 eite 100 eite 500 xronia prin ama sugkrineis, mas vlepw polu kalutera, kai einai polu pio eukolo kapoios pou exei kati na prosferei na to kanei, asxoloumenos polu ligotero apo o,ti kapote, apeuthinomenos se perissotero kosmo ana tin ufilio kai exontas polu pio vague upodomi, xwris na einai aparaitito na anagnwristei "meta thanaton" i wntas "apo plousious goneis" / "upsilis koinwnias" opws kapote.
Apla fernontas gia paradeiggma tis tainies, pes, pou exoun 100 xronia kai kati psila istoria, nai, ston kathena einai thema an tha paei cinema gia na dei kati pou den exei para "effe kai cheap diaskedasi" na prosferei, i tha dei kati pou se 10, 20, 30 xronia tha to suzitane ta paidia tou se ena paromoio thread gia to "koita na deis ti ekanan oi anthrwpoi kapote, ti vathos kai ousia eixan na prosferoun, posa simantika koinwnika minumata ithelan na perasoun i poso kala edwsan auto pou ithelan na dwsoun", opws ta kala paradeigmata pou thumatai kapoios twra apo "palia" (asxeta an to genikotero pool pragmatwn pou evgainan kathe xrono itan kai texnika alla kai noimatika katwtero apo o,ti kapote). Min ksexname allwste kai tis faseis ap tis opoies exei perasei px to Hollywood, pou kai paliotera dominant industry me tragiki diafora eidika se sxesi me simera itan, me to ti epitrepotan na fanei apo thema actual censorship, apo thema idelogiwn, apo thema studio system, apo ola, pou twra exoun perioristei sto elaxisto, kai o,ti vlepei o mesos tupos einai apla thema established dedomenwn - alla oute to independent cinema uparxei "apo panta", oute i eleutheria i i diadosi tou pagkosmiou kinimatografou, oute tpt. Apla o kathenas mallon to teleutaio entertaining blockbuster tha dei, opws ekane ki o pappous mas.
Ki auto mono se thema kinimatografou, mia kai to piasame (kai SUGGNWMI pou to spoudazoume kai mas endiaferei ki apo prin, apla einai sa na suzitaw egw px gia anthrwpologia vlepontas mono ena mikro kommataki tis eikonas "pou me afora / pou vlepw amesa", e de tha speuseis na me diorthwseis?!). Genika, sti dimiourgia, exoun ginei tromaktika eukolotera ta pragmata gia olous - oxi mono pleon gi autous pou exoun mia x upodomi kai conne kai sumferonta opws kapote, alla gia "sena kai gia mena", i akoma kai gia ton kakomoiri stin afriki pou nai, exei kati na pei, kai elaxista mesa gia na to pei, alla toulaxiston ta exei, kai tha dialeksei na akolouthisei auto to dromo anti gia ton allo pou tha katsei apla na klaiei ti moira tou.
Kai meta gia texnologia sugkekrimena, e, egw mono kala pragmata vlepw na exei prosferei in the long run, kai mlkies opws eipa eidika stin arxi pou ginetai kati, ginontai - otan o prwtos apofasise na psisei to kreas tou, de mporw kan na skeftw posoi tha kaikan gia na ton akolouthisoun, i tha ekapsan to xwrio tous. Ti kataxrisi e... twra pia ola mageiremena ta trwme
Anyway, gia to "poianou o mpampas einai dunatoteros" thema sas de lamvanw thesi, it's not the point. To actual thema nomizw to ethiksa.